Споделено пътуване с кола. Намери други пътуващи в твоята посока и спести пари.               
Влез с твоя facebook акаунт
Начало Регистрация Публикувай обява Търси обява Вход

10 съвета как да спестим гориво

Източник: Европейска петролна асоциация и Европейската комисия1. Поддържайте автомобила си добре обслужван и проверявайте редовно нивото на маслото. Правилно поддържаните автомобили могат да работят по-ефективно и да допринесат при намаляване на емисиите на CO2

2. Всеки месец проверявайте налягането в гумите. Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%.

3. Свалете ненужната тежест от багажника или задните седалки на автомобила си. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече се натоварва двигателят и толкова по-голяма става консумацията на гориво.

4. Затворете прозорците, особено при по-висока скорост и демонтирайте покривните релси за багаж, когато не ги използвате. Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%

5. Използвайте климатика само, когато е необходимо. Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%

6. Тръгвайте веднага след запалването на двигателя и го изключвайте при престой над една минута. Съвременните двигатели Ви позволяват просто да се качите и да тръгнете, като по този начин намаляват консумацията на гориво.

7. Шофирайте със съобразена скорост и преди всичко - карайте плавно. Всеки път, когато ускорявате или спирате внезапно, двигателят на Вашия автомобил консумира повече гориво и произвежда повече CO2.

8. При ускоряване сменяйте към по-високите предавки възможно най-рано. По-високите предавки са по-икономични по отношение на разхода на гориво

9. Опитвайте се да предвиждате трафика. За да избегнете ненужното спиране и стартиране в натовареното пътно движение, наблюдавайте трафика на възможно най-далечно разстояние.

10. Помислете дали не е удачно да се комбинирате с някого при използване на автомобила за работа или почивка. Така ще спомогнете за намаляване на замърсяването и консумацията на гориво.

   РЕКЛАМА
Copyright © vednaposoka.com 2011-2016. Всички права запазени
Условия за ползване

Регистрация
Публикувай обява
Търси обява
Калкулатор цена на пътуване
Новини

Уеб дизайн от QALISTIC ©
За контакти
Support - при проблеми със сайта
За споделеното пътуване
Полезни съвети